Harm Awareness Association Malaysian Organisation of Vape Entity

ROKOK ELEKTRIK : APA BEZANYA DENGAN ROKOK BIASA?

Merokok berbahaya kepada kesihatan. Pembakaran ke atas tembakau yang menjadi bahan utama dalam sebatang rokok mampu menghasilkan beribu bahan kimia; setiap satunya boleh mendatangkan risiko penyakit kronik ke atas si penghisap, seperti kanser dan sebagainya.

 

 Akibat Merokok

 

Bagi yang berjaya berhenti serta merta daripada merokok, syabas diucapkan. Namun tidak semua mampu berbuat demikian, setelah bertahun-tahun mengamalkannya. Justeru, majoriti perokok beralih kepada alternatif yang lebih rendah risikonya, iaitu rokok elektrik. Rokok elektrik menggantikan tembakau dengan cecair berperisa, dan cuma menghasilkan wap air berbanding asap  yang mengandungi partikel karbon akibat pembakaran.

 

 Rokok VS Vape

 

Jadi kenapa masih ramai yang seakan-akan ‘anti’ rokok elektrik?

Alasan paling popular – kandungan nikotin. Walaupun masih berisiko, tetapi sebenarnya nikotin bukanlah punca penyakit kronik akibat merokok.  Bahan makanan harian kita seperti tomato dan ubi juga mengandungi nikotin. Proses rawatan untuk berhenti merokok juga menggunakan pelekat nikotin. Malah, kandungan nikotin dalam rokok elektrik, jika ada sekalipun, tidaklah sampai menjejaskan kesihatan. Tetapi sekiranya masih ragu-ragu, seorang perokok elektrik boleh saja memilih perisa yang tidak mengandungi nikotin. Untuk lebih selamat lagi, pilihlah jenama perisa yang sah lagi dipercayai, bagi memastikan kandungannya benar-benar dijamin. Elakkanlah perisa-perisa keluaran persendirian.

Satu lagi alasan yang diberi adalah keselamatan alat atau ‘pod’ itu sendiri. Terdapat laporan di mana pod rokok elektrik meletup ketika dicas atau secara ‘tiba-tiba’. Jika dilihat, sama seperti sebuah telefon bimbit, sesebuah rokok elektrik mempunyai ruang untuk mengecas dan menyimpan bateri. Jadi, cara penjagaan dan penggunaannya juga lebih kurang sama. Jangan terlebih cas, dan jangan simpan di ruang yang terlalu panas. Dan sekali lagi, belilah pod daripada premis yang sah dan berdaftar. Elakkan sama sekali membeli pod yang telah diubahsuai, sarat dengan komponen elektronik yang bukan sahaja tidak berguna malah berisiko.

Memilih alternatif kepada rokok tembakau adalah satu langkah yang baik dalam mengurangkan bahaya akibat tabiat merokok. Tetapi pada masa yang sama, amalkan juga sikap berhati-hati, supaya tidak tersilap memilih bahaya yang lebih besar. Sambil itu, teruskan mencuba untuk berhenti, kerana itulah cara yang terbaik.

Maklumat   terkini melalui email