Harm Awareness Association Malaysian Organisation of Vape Entity

TIDUR MIKRO MEMBUNUH DALAM SESAAT

Pernah dengar istilah tidur mikro atau ‘micro sleep’? Secara asasnya, tidur mikro adalah satu situasi di mana otak dipaksa untuk tidur kerana terlalu letih dan mengantuk, manakala anggota badan lain masih berfungsi. Bunyinya seperti tidak berbahaya, tetapi bagaimana jika ia berlaku ketika sedang memandu? 

Pakar Perunding Psikiatri Hospital Canselor Tuanku Mukriz, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Azlin Baharudin berkata, gejala itu biasanya berlaku antara sesaat hingga dua minit, tetapi pada kebiasaannya berlaku dalam tempoh 10 saat. Bayangkan sebuah kenderaan dibiar meluncur laju tanpa kawalan selama 10 saat? Lebih daripada cukup untuk mengundang kecelakaan. Itulah sebabnya, 8 peratus daripada jumlah kemalangan maut di Malaysia berpunca daripada tidur mikro!

8 peratus daripada jumlah kemalangan maut di Malaysia berpunca daripada tidur mikro

Tidur mikro ini biasanya disebabkan oleh aktiviti yang panjang dan membosankan, contohnya semasa memandu ke satu destinasi yang jauh untuk tempoh masa yang lama. Orang yang bekerja syif atau dalam sistem kerja yang tidak teratur juga lebih berisiko menghadapi situasi ini. Lebih membahayakan, tidur mikro boleh berlaku dengan mata yang terbuka. Jadi, orang sekeliling sukar untuk sedar bahawa si pemandu sedang tidur, sehinggalah semuanya sudah terlambat.

Pakar Perunding Perubatan dan Nefrologi Hospital Pakar Putra Melaka Datuk Dr S Ravih pula berkata, waktu puncak untuk mengantuk adalah antara 3 hingga 5 pagi, dan antara 2 hingga 4 petang. Menurut beliau lagi, antara simptom tidur mikro akan berlaku adalah tindak balas menjadi lambat, pandangan kosong, mata berkelip lebih kerap, menguap berlebihan dan tersentak tiba-tiba. 

Pengarah Pusat Penyelidikan Tidur Universiti Loughborough United Kingdom (UK), Prof Jim Horne pula menyarankan, sebaik sahaja sedar bahawa anda sedang mengantuk, segeralah berhenti di tempat selamat dan ambil minuman yang mengandungi kira-kira 150 miligram kafein. Selepas itu, tidurlah sekurang-kurangnya selama 15 minit, dan segarkan badan selama 5 minit sebelum menyambung perjalanan.

berhenti di tempat selamat dan tidurlah sekurang-kurangnya selama 15 minit

Untuk jangka masa panjang, ubahlah gaya hidup anda untuk mencapai tidur yang berkualiti, iaitu selama 7 hingga 9 jam. Padamkan perkakasan elekritik seperti lampu, televisyen dan radio ketika tidur, serta kekalkan suhu bilik pada tahap yang selesa. Jika terlalu mengantuk pada waktu siang, lakukan ‘power nap’ (tidur singkat) selama 20 minit. Dan sekiranya anda mengalami penyakit gangguan tidur seperti insomnia, ‘sleep apnea’ dan sebagainya, dapatkan khidmat nasihat pakar ENT atau psikologi segera. 

 

Rujukan:

 

https://www.bharian.com.my/wanita/sihat/2019/06/570327/micro-sleep-membunuh-terlelap-seketika-ketika-memandu

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/06/436371/rehat-dan-tidur-elak-mikrotidur

https://caring2u.com/health_info/bahaya-microsleep/

https://www.hmetro.com.my/utama/2019/05/460082/bahaya-microsleep

https://www.astroawani.com/gaya-hidup/tidak-cukup-tidur-tidur-tidak-berkualiti-jadi-punca-microsleep-249291

 


RELEVANKAH TEMPAT DUDUK BAYI?

Statistik Kementerian Pengangkutan mencatatkan seramai hampir 80 orang kanak-kanak berusia 6 hingga 10 tahun meninggal akibat kemalangan jalan raya setiap tahun. Kebanyakan kes kemalangan maut melibatkan kanak-kanak adalah disebabkan mangsa tercampak dari tempat duduk penumpang, sama ada ke cermin hadapan atau keluar terus dari kenderaan.

 

Kemalangan Jalan Raya

 

Sebagai langkah mengurangkan bahaya akibat kemalangan ke atas kanak-kanak, kerajaan pernah bercadang untuk mewajibkan pemasangan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan.  Malangnya, kempen tersebut menemui jalan buntu setelah hanya 25 peratus ibubapa mematuhinya.  Faktor kewangan sering dijadikan alasan utama, padahal kerusi ini boleh didapati di pasaran dengan harga serendah RM200, lebih mahal sedikit daripada pakej hiburan yang dilanggani setiap bulan!

 Kerusi Keselamatan Kanak-kanak

 

Sebenarnya, kekangan terbesar adalah kekurangan maklumat akan kepentingan kerusi keselamatan kanak-kanak, serta cara untuk memilih model yang betul. Ibubapa yang mampu sekalipun, cenderung untuk membeli yang selesa, canggih dan mesra kanak-kanak, sedangkan ciri yang paling penting adalah keselamatan.

 

Pastikan tempat duduk ini boleh dipasang dengan kemas di dalam kereta, mendapat pengesahan SIRIM dan menepati piawaian antarabangsa untuk pemasangan tempat duduk kanak-kanak dalam kenderaan atau ISOFIX. Untuk bayi, pilihlah model yang menghadap ke belakang. Pastikan si comel anda diletak di tempat duduk belakang, BUKANNYA di sebelah pemandu, kerana beg udara mampu mengancam nyawa bayi. Nak jimat lagi, pilihlah model yang boleh dipusingan ke hadapan dan ke belakang, supaya anda tak perlu lagi membeli model baru apabila anak anda membesar nanti.

 

Cabaran kedua terbesar adalah anak-anak suka menangis dan mengamuk bila diletak di dalam kerusi keselamatan. Jadi adalah penting untuk latih anak anda sedari awal. Jangan angkat walau seteruk manapun dia menangis dan mengamuk. Lebih baik dia yang menangis hari ini, daripada anda menangis sepanjang hidup, kan? Sebagai tip – pastikan dia kenyang dahulu sebelum mulakan perjalanan supaya dia kurang meragam. Bakal ibubapa juga sudah boleh mula berlatih cara-cara memasang dan mengemaskan tempat duduk bayi mulai sekarang, tanpa perlu menunggu sehingga bayi anda lahir.

 

Berkorbanlah sedikit demi nyawa anak-anak kita. Mulakan langkah anda hari ini, kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku hari esok atau nanti.

Maklumat   terkini melalui email